TACT BODY MIND RELEASE

Wanneer spanning blijft terugkeren, wanneer pijn het moeilijk maakt om te bewegen of wanneer uw arts niet weet wat te doen met uw psycho-somatische symptomen is TACT een zeer krachtige manier om verlichting te creëren. Deze behandeling is erop gericht te helpen bij het loslaten van de pijnlijke contracties en doorzien van negatieve gedachten spiralen. Wanneer u zich ongemakkelijk voelt in uw eigen lichaam of gewoon niet weet hoe u moet ontspannen, herstelt de combinatie van lichaamswerk en aandacht voor uw innerlijke proces het welzijn op fysiek, emotioneel en mentaal niveau.

WAT IS TACT?

In TACT body mind release wordt het effect van massagetherapie, hands-off energiewerk en acupunctuur geïntegreerd. Aan het begin van de sessie voel ik waar in het lichaam opgeslagen spanning wordt vast gehouden door u licht te masseren. Wanneer de exacte locatie van de contracties is gevonden door deze intuïtieve aanraking, wordt een subtiele, langzame beweging toegepast. Het lichaam reageert door bloed te sturen naar de plaats van aanraking en begint zo zelf het weefsel te ontspannen.

Ontladen en ontspannen

Wanneer ik de reactie van het lichaam op de aanraking begin te voelen, ervaart de cliënt vaak een sensatie alsof ik naalden in dat gebied prik. Soms wordt een elektrische lading gevoeld. Uiteindelijk beginnen de darmen te werken en wordt de spanningslaag verteerd en vrijgegeven. In het proces wordt vaak een zeer diepe staat van ontspanning ervaren, ergens tussen waken en slapen in.

Costume made

De aanraking wordt volledig afgestemd op uw klachten en behoeften. Iedere sessie is dus letterlijk op het lijf geschreven van de client en er bestaat niet zoiets als een standaard behandeling. Ook stemmen we af of u het prettig vindt om het effect van klankschalen te ervaren aan het einde van het lichaamswerk.

Zacht en veilig

Omdat de aanraking in deze modaliteit zo subtiel is, kan het veilig worden toegepast bij alle vormen van spanning. Zelfs in het geval van acute pijn, terminale of chronische ziekte, burn-out en (langdurig) letsel is het een geschikte manier om verlichting te brengen.

Release op alle niveaus

We zijn behoorlijk complexe wezens, maar tegelijkertijd zijn onze complexen redelijk voorspelbaar. Er zijn een aantal menselijke neigingen die we allemaal delen. Al die archetypische thema’s worden in het onderbewuste symbolisch gerepresenteerd door een specifieke plek in het lichaam. Er is een directe correlatie tussen de plaats van de contractie of pijn en het thema of innerlijk conflict dat u overweldigde en tijdelijk is “weggestopt”. Deze verbinding tussen plaats en thema’s vormen voor mij de ingang naar het maken van de body mind connectie. Tijdens de sessie is er aandacht voor de achtergrond van de spanning en geef ik u handreikingen om ook de gedachtes en negatieve overtuigingen te ontspannen.

De fascia

Net zoals de grijze hersencellen de plaats zijn waar het mentale waak-bewustzijn zich manifesteert,  is de fascia (het bindweefsel) de plek in het lichaam waar het onderbewuste zich bevindt. Dit bindweefsel is wat onze afzonderlijke delen op een flexibele manier bij elkaar houdt en zit als vlies om alle organen, spieren, botten, etc heen. De fascia functioneert echter ook als de voorloper van ons meer geavanceerde zenuwstelsel en is in staat om informatie te verzenden en op te slaan door middel van mechanische beweging en piëzo-elektrische lading. Hierdoor kan de fascia herinneringen op een onderbewust niveau voor ons opslaan. De plaats waar de spanning of pijn in het lichaam verschijnt, is illustratief voor de psycho-emotionele lading waarmee het verbonden is.

Hoe stress fysieke spanning wordt

FASCIA WEEFSEL

FASCIA MOLECULEN

Op het moment dat stress zich voordeed was u waarschijnlijk niet zeker van uw reactie op de situatie en zag u geen bevredigende oplossing. Wanneer u het probleem blijft overdenken en gaat malen raakt u van uw directe omgeving afgeleid. Het automatische brein registreert dit verminderde vermogen tot waarnemen als een bedreiging voor uw overleving, bijvoorbeeld in het verkeer. Het automatische brein (Cerebellum) heeft als functie u in leven te houden en zal er alles aan doen om uw kansen te optimaliseren. Dit deel van het brein heeft alleen invloed op het lichaam, niet op het bewustzijn, dus wordt het thema “gedownload”  naar het onderbewuste om uw waak-bewustzijn scherp te houden.

Lichaamshouding is levenshouding

De conflict informatie wordt opgeslagen in de fascia totdat het veilig voelt om emoties te uiten of er een bewuste oplossing wordt gevonden voor het innerlijke conflict. Op deze manier wordt het probleem tijdelijk onderdrukt, tenzij er geen moment komt om het conflict te verwerken of omstandigheden opnieuw aanleiding geven tot stress over hetzelfde thema. Wanneer deze loop van stress en wegdrukken zich keer op keer herhaalt zal dit uiteindelijk resulteren in een vervorming van de lichaamshouding.

FASCIA  ONTSPANNEN

VERDICHTING

Wrijf het er maar in

Mijn ervaring met technieken die uitgaan van het uitoefenen van druk op het lichaam is dat het alleen tijdelijk verlichting kan geven. Ik vergelijk dit proces met de inhoud van een prullenbak die je blijft comprimeren zodat er meer in past. Er is een limiet aan hoeveel je erbij kan blijven proppen, uiteindelijk moet de vuilnis buiten worden zetten. Wanneer het weefsel zichzelf niet kan ontspannen zal er geen ontlading plaatsvinden en blijft de cliënt afhankelijk van de masseur voor een gevoel dat meer op murwheid dan ontspanning lijkt.

Self-Release

Paradoxaal genoeg is het veel makkelijker om in de diepte van het weefsel te werken door er niet hard in te drukken maar het lichaam door de bloedcirculatie zichzelf weer te laten ontspannen. Op deze manier herinnert het lichaam zich  de weg naar het eigen vermogen om los te laten en leert zo het patroon van contractie te doorbreken, ook wanneer u niet op de massagetafel ligt. Heling is niet iets wat ik voor u kan doen, maar wat het lichaam natuurlijk doet wanneer uw focus wordt geleid naar ontspanning.

Spieren zijn ontworpen om afwisselend samen te trekken en te ontspannen. Wanneer een positie chronisch wordt (in geval van niet-uitgelijnde lichaamshouding) wordt het werk van de spieren overgenomen door de fascia. Hiervoor is een toename van  fasciale bindingen nodig, een soort van riemen, die de zorgen dat je de positie kan blijven aanhouden.  Deze verdichtingen blokkeren de vrije stroom van zuurstof naar de cellen en afvoer van lymfe en afvalstoffen in dat gebied.

Making Sense

Tijdens  de sessie hebben we een gesprek over de tekens die het lichaam vertoont. We creëren mentale integratie door het conflict te begrijpen in verband met uw levensverhaal. Wat bewust verwerkt wordt, hoeft niet langer in het onderbewuste bindweefsel te worden opgeslagen. Diepe release vindt dus plaats op fysiek, emotioneel en metaal niveau.