INTERNAL FAMILY SYSTEMS THERAPY

Ken je het gevoel dat je op hetzelfde moment heel tegenstrijdige dingen wilt? Misschien had je besloten dat je gezond wilde gaan eten, maar tegelijkertijd verlang je naar suiker of een vette hap…

Hier is je interne familie aan  het werk. Richard Schwartz, de psycholoog die IFS als model heeft ontwikkeld, kwam dit soort tegenstrijdige stemmen voor het eerst tegen tijdens de behandeling van boulimia patiënten. Door hen te behandelen kwam hij op het spoor van de  innerlijke verscheurdheid waarmee ze intern leefden, en leerde zo van zijn patiënten dat de structuur van de psyche er heel anders uit zag dan uit vanuit zijn opleiding had geleerd.

jij bestaat uit meerdere delen

Ieder mens heeft in zichzelf een groot aantal delen, die ieder hun eigen persoonlijkheid, belangen en wensen hebben. Ook al vind je sommige stemmen van jezelf nog zo lastig, alle stemmen heb in werkelijkheid het beste met je voor, vanuit hun beperkte perspectief. Ook zijn deze delen op verschillende momenten in je ontwikkeling ontstaan. Wanneer je te maken krijgt met situaties waaraan je niet kan ontkomen,  maar waar je toch doorheen moet leven en traumatisch is, kan het gebeuren  dat een aantal delen dominant wordt en andere delen wegduwt. Zo kan het ook zijn dat je geen herinneringen meer hebt aan bepaalde gebeurtenissen, tot die delen weer aan het oppervlak komen. Wanneer de polarisatie toeneemt, zal je psychisch lijden ervaren.

innerlijke heelheid ervaren

In IFS therapie help ik je niet alleen de verschillende delen te leren kennen. Het belangrijkste onderdeel van de therapie is om de Zelf energie weer centraal te maken en vanuit daar te leren handelen. Zo leer je steeds beter je delen te horen, er voor ze te zijn (en niet weg te drukken), maar toch vanuit een observerend en kalm midden, vanuit compassie met je delen, te handelen vanuit vertrouwen en niet vanuit paniek. De delen zullen je steeds minder gaan kapen en je kan innerlijke ruzies tussen delen tot bedaren brengen. De innerlijke verdeeldheid, onrust, depressie en richtingloosheid worden beetje bij  beetje ontrafeld en de delen die daarmee opgezadeld zaten, getransformeerd en opnieuw geïntegreerd.

Je ware zelf

Zelf energie is niet zomaar een idee of een trucje. In de therapie ga je leren ervaren wat je ware midden is en hoe dat voelt. Dit is niet een rationeel deel van jezelf dat “alles het beste weet”, dit is helemaal geen deel, maar iets wat daar aan voorbij gaat. Dit is energie die, ongeacht wat je is overkomen, onbeschadigd is gebleven. Wanneer je de richting kwijt bent over je leven en je  doelloos of depressie voelt, kan alleen je ware midden je informeren over de weg hieruit. Je hier steeds dieper mee verbinden werkt  helend voor je psychologie, maar is ook vervullend op een veel dieper niveau.