OVER JUDITH

Als dochter van twee huisartsen ben ik opgegroeid in Deventer, waar ik naar het toenmalig Geert Grote College ging en daarna door naar de TU in Delft om Industrieel Ontwerpen te studeren. Daar kwam al snel een eind aan het rechte, voor de hand liggende pad. Ik koos ervoor om naar de Design Academy in Eindhoven te gaan. Hier leerde ik op (een heel) praktisch vlak hoe je inspiratie tot je kan laten komen,  je ideeën kan laten ontwikkelen tot een stoffelijke realiteit en hoe je werkelijk aan alles vorm kan geven door het te beschouwen door de bril van een ontwerper.

 

Een aantal jaar heb ik gewerkt als zelfstandig consultant via mijn bedrijf Form Follow Vision. Ik ontwikkelde een creatieve methode waarmee ik snel kon doordringen tot de kern van waarden en beweegredenen voor bedrijven en personen voor wie ik een grafische identiteit ontwierp of een visie op de toekomst van hun onderneming ontwikkelde. Daarnaast gaf ik lezingen en workshops over economische duurzaamheid aan financiële instellingen. Ik werkte het liefste op het grensvlak tussen vormgeving en zingeving.

 

De fascinatie voor het lichaam ontstond door mijn eigen rugklachten. Jarenlang kon ik niet op de grond zitten zonder direct gek te worden van de pijn. Natuurlijk onderzocht ik vele methoden om hier iets aan te doen. Waarschijnlijk omdat ik het zelf zo duidelijk heb gevoeld ontwikkelde ik onbewust een intuïtie voor het voelen van de pijn van anderen. Bij toeval kwam ik erachter dat ik wist waar een ander pijn had, en ook hoe ik het kon helpen ontspannen. Niet lang daarna begon ik als masseuse bij Het Massagehuys in Amsterdam, waar ik ervaring heb mogen opdoen met het behandelen van duizenden mensen. Tegelijkertijd verdiepte ik mij via workshops en opleidingen in psychologische en metafysische onderwerpen.

 

Op het moment dat ik Yin Yoga ontdekte ging er een wereld van bewegingsvrijheid voor me open. Door de opleiding Reconnective Healing ontstond er een verfijnde waarneming van energie in en rond het lichaam. De doorbraak kwam toen ik tijdens een meditatie retraite direct in aanraking kwam met de enorme invloed van mijn geconcentreerde aandacht op mijn lichaam. In die paar dagen mediteerde ik alle blokkades in mijn rug open en verdween de rugpijn daar waar ik mijn aandacht gefocust hield in de pijn.

 

Vanaf dat moment zijn de massages die ik heb geven nooit meer hetzelfde geweest. Doordat ik de drukkende bewegingen begon te vervangen door de langzame meditatieve aanraking merkte ik dat ik ook bij anderen blokkades kon laten smelten. De methode van TACT body mind release werd geboren en op dat moment ben ik begonnen als zelfstandig therapeut.

 

Omdat ik de body mind connectie zelf zo duidelijk had ervaren was ik vanaf dat moment gericht op het vergaren van informatie en technieken die een bijdrage leveren aan het helingsproces. Tijdens de cursus massage bij kanker werd al snel duidelijk dat TACT een ideale vorm van lichaamswerk is omdat deze subtiele vorm van aanraking onmogelijk schade aan kan richten en uitermate geschikt is voor het bevorderen van het welzijn van kankerpatiënten.

 

Van Chris Knight heb ik de tools van Emotional Anatomy aangereikt gekregen om een goede inschatting te kunnen maken van de energetica van het gehele systeem, niet alleen van de plek waar pijn of ziekte zich manifesteert. Recall Healing, ontwikkeld door Gilbert Renault, heeft me inzicht gegeven in de mogelijke correlaties tussen psycho emotionele conflicten en de lichamelijke klachten. Door mijn studie IFS heb ik de fundamentele architectuur van de psyche leren begrijpen en de tools gekregen om te werken aan psychologische heelheid op het diepste niveau.

 

In mijn huidige vak kijk nu met de ogen van een ontwerper naar de vormgeving van het lichaam. De kunst van creatie is niet alleen toepasbaar op materiële objecten. Het is juist erg bruikbaar in het proces van verandering van eigenwaarde en gevoel van welzijn, wat direct effect heeft op de heling van fysieke symptomen. Het lichaam is niet iets wat je overkomt of wat je hebt, maar een wezenlijk deel van wat je bent en ook zelf creëert.

 

OPLEIDINGEN

 

1997 – 2003 VWO, GGC Deventer: Profiel Natuur & Gezondheid

2004  Vrije Hogeschool Driebergen - Zeist Oriëntatie kwartaal

2004 – 2006 Industrieel ontwerp Technische Universiteit Delft Propedeuse

2006 – 2010 Design Academy Eindhoven, Richting Man & Activity Bachelor

2014:   Workshops Shiatsu; Arjan van Mulligen

          Interne opleiding ontspannings-, detox-, strong muscle-, en

          zwangerschapsmassage, Massagehuys, Mam Prakay

2015:   Reconnective Healing level 1 en 2; Dr. Eric Pearl

         Tarot; Karen Hamaker-Zondag

         Mythologie: The ancient greek Hero; HarvardX

         Leerling Lectorium Rosicrucianum

2016:  Workshops: Anatomy of your health, Medical intuition,

         Addiction, Essential guide for healers; Caroline Myss

         Initiation to archetypal astrology; Jessica DiRuzza

2017:  Massage masterclass Kanker in de Praktijk; Holos Academy Utrecht

         3 maanden yoga en meditatie opleiding; Ananda Shivanii

         Emotional Anatomy professional; Soul Space in Brisbane

2018:  Recall Healing level 1 en 2; Gilbert Renault

         Het nieuwe Opstellen; familieopstelling: Hylke Bonnema

2019: Jungiaanse Psychologie aan de Jungacademie A'dam

2021: Internal Family Systems Practitioner Level I

         Transit Astrology: Trust Psyche

 

WERK

 

2010 - 2015;   Zelfstandig ondernemer Form Follows Vision

2012;            Engagement Engineer consultant, Altuïtion

2014 - 2016;   Masseuse bij Het Massagehuys Amsterdam

2016- heden;  Zelfstandig Body mind therapeut Human Complex

2017- heden:   Yin en Raja dhi Raja yoga docent; The Yoga Academy

2020 - heden : Yoga Docent bij Studio Perfect in Deventer

2021- heden: Yoga docent bij Yoga You Zwolle

 

overige theorie die ik toepas in de therapie

 

Richard Schwartz: Internal Family System Therapy

Caroline Myss: Why people don’t heal and how they can, Sacred contracts

Alexander Lowen: Depression and the body, Bio-energetics

Paul Grilley: Anatomy for yoga, Chakra theory

Thomas W. Meyers: Anatomy Trains

Stanley Keleman: Emotional Anatomy

Richard Rudd: Gene Keyes

Byron Katie: A mind at home with itself

Jan van Rijckenborgh: Het universele medicijn, Dei gloria intacta

Anandamurti: Biopsychology, A commentary on Ananda Sutram

Stan Tatkin: Wired for Love